Let op, geld lenen kost ook geld.

Nieuws

Een auto aankopen in tien vragen

01-02-2021

Vraag 1: Ik ben van plan om een nieuwe auto te kopen, maar welk type?

Hybride, elektrisch, diesel, benzine... Vindt u het moeilijk om uw weg te vinden tussen alle verleidelijke aanbiedingen van grote automerken? Dat begrijpen we maar al te goed. Graag willen we een aantal belangrijke punten in de verf zetten zodat u geen auto koopt die niet bij u past of waarvan de kosten te hoog blijken te zijn voor uw budget.

  • Bent u geïnteresseerd in de aankoop van een elektrische auto?

Naast de aankoop van de auto zelf, moet u ook budget voorzien voor het installeren van een thuislaadstation. De meeste constructeurs bieden deze installatie gratis aan. Indien dit niet het geval is, wordt er een bedrag van €500 voorzien voor de installatie aan een woning en tussen de €1200 en €1500 voor de installatie aan een bedrijfsgebouw. Goed om weten: momenteel telt Beligë zo’n 3000 openbare laadstations en zo’n 4500 laadpalen bij bedrijven.

Wat de batterij van de auto betreft, is het belangrijk om de autonomie te kennen. Afhankelijk van het type traject dat u aflegt (kort of lang), zal uw autodealer u naar het meest geschikte model verwijzen.

 

  • Bij de aankoop van uw wagen raden wij u aan om te informeren naar de kosten van de registratiebelasting zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Afhankelijk van het vermogen (pk) van de wagen zal deze belasting hoger of lager zijn.

 

  • Lijkt de tweedehandsmarkt u ook aantrekkelijk?

De tweedehandsmarkt is al enkele jaren enorm populair en in sommige gevallen kunt u zelfs een auto van een hogere categorie kopen tegen een prijs die veel lager is dan die van een nieuwe auto uit een hogere categorie. Het spreekt voor zich dat u op voorhand informatie inwint bij de verkoper (zowel professioneel als particulier) over de de oorsprong van de auto en of hij al dan niet schade- en ongevalvrij is. De verkoper is bovendien verplicht om u een Car-Pass te overhandigen. Voor meer informatie over Car-Pass kunt u terecht op https://www.car-pass.be/nl.

Vraag 2: Waarom is de datum van de eerste inschrijving van de auto belangrijk?

Dankzij de datum van de eerste inschrijving – die u terugvindt op de grijze kaart en het kentekenbewijs  weet u exact hoe oud de auto is. Deze datum is voor verschillende redenen erg belangrijk. Oude dieselwagens die een hogere CO2-uitstoot hebben, kunt u maar tot uiterlijk 2025 gebruiken. Daarna zullen deze auto’s niet meer op onze wegen mogen rijden.

Daarnaast is de datum van de eerste inschrijving ook belangrijk als u een autolening wilt aangaan. De financieringstarieven voor auto’s ouder dan drie jaar  zullen veel hoger zijn dan de tarieven voor auto’s jonger dan drie jaar.

Vraag 3: Bij wie kan ik terecht voor de ideale aankoop?

Gaat u voor de aankoop van een nieuwe auto naar uw vaste autodealer of niet? Het is erg belangrijk om prijzen te vergelijken én te onderhandelen met uw verkoper. Aangezien de vraag naar nieuwe auto’s daalt, zijn er vaak kortingen en speciale aanbiedingen. De looptijd van de garanties die tijdens de verkoop worden aangeboden, kunnen wel variëren van verkoper tot verkoper. Weet ook dat veel autodealers regelmatig directiewagens verkopen.

Er zijn verschillende manieren om een tweedehandsauto te vinden. Zo kunt u terecht bij uw vaste autodealer, maar kunt u ook langsgaan bij de dealer van uw favoriete automerk of de verschillende officiële websites van elk automerk bezoeken. Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde agentschappen die auto’s te koop aanbieden én plaatsen particulieren advertenties op tweedehandssites. De keuze is met andere woorden gigantisch. Ons advies? Zeker niets overhaasten.

Geldlenen werkt samen met verschillende garages in België en het Groothertogdom Luxemburg. Aarzel dus niet om ons te contacteren zodat wij u een garage in uw buurt kunnen aanraden (02/502.96.79).

Vraag 4: Krijg ik garantie op een tweedehandsauto?

Er bestaat een “garantie tegen verborgen gebreken”. Deze garantie is verplicht en geldig voor alle auto’s die door een dealer of particulier worden verkocht (zie artikel 1941 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek). Deze garantie heeft betrekking op alle niet-detecteerbare defecten tijdens de aankoop waardoor de auto mogelijks onbruikbaar of slecht bruikbaar wordt. Deze defecten moeten door een erkende auto-expert worden vastgesteld. Let wel, ondanks de juridische verplichting van de garantie is het moeilijk om deze in aanmerking te nemen bij de aankoop tussen twee particulieren.

De wettelijke garantie van conformiteit is enkel geldig gedurende twee jaar na de leveringsdatum en betreft de gebreken van niet-conformiteit van de wagen (de wettelijke bepalingen hierrond vindt u op https://economie.fgov.be/nl/themas/consumentenbescherming/garantie/wet-op-de-garantie).

De “commerciële” garantie is dan weer niet verplicht, maar wordt regelmatig voorgesteld door een groot aantal professionele verkopers. Het is daarom erg belangrijk om uw dealer om meer informatie te vragen.

Vraag 5: Kan ik de auto van mijn dromen in het buitenland kopen?

Wanneer u een auto koopt in de Europese Unie wordt de BTW niet betaald aan de dealer, maar bij het importeren van de auto (21%).

Om de auto op Belgisch grondgebied te krijgen, beschikt u over een aantal mogelijkheden. Ofwel plaatst u de auto zelf op een aanhangwagen, ofwel huurt u hiervoor een transportbedrijf in. Uw auto zelf meebrengen naar België kan enkel indien deze voorzien is van transitplaten. U kunt natuurlijk ook op voorhand de auto laten registreren in België en uw kentekenplaten meenemen voordat u de grens oversteekt. Wel is het van groot belang dat u de auto meteen aangeeft bij aankomst in België (https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/particulieren/inschrijven-van-een-voertuig/applicatie-E705).

Uw makelaar Geldlenen adviseert u graag op voorhand over een autolening. Weet wel dat niet alle banken hun akkoord geven om een aankoop buiten België te financieren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over het financieren van een buitenlandse auto via 02/502.96.79.

Tenslotte is het ook belangrijk om te weten dat u in alle landen van de Europese Unie kunt genieten van de wettelijke garanties voor nieuwe auto’s.

Vraag 6: Zijn er verschillende soorten autoleningen?

Er bestaan inderdaad verschillende formules om uw aankoop te financieren.

  • De meest gebruikte financiering is een klassieke autolening waarbij u een vast maandbedrag betaalt over een vaste periode van maximum 84 maanden. De voordelen die hieraan verbonden zijn, zijn erg aantrekkelijk doordat de financieringstarieven van nieuwe auto’s jonger dan drie jaar momenteel erg laag zijn. Voor alle nieuwe auto’s en vanaf een bedrag gelijk aan of groter dan €15.001 bedraagt de maximale terugbetalingsperiode 84 maanden.
  • Voor tweedehandsauto’s zijn de aflossingsperiodes beperkt tot een termijn van 60 maanden. Sommige banken aanvaarden wel nog financieringen tot 84 maanden voor tweedehandsauto’s.
  • Ballonkrediet is momenteel een populaire formule. U betaalt hierbij een kleiner maandelijks bedrag (veel lager dan bij de klassieke autolening) en dit voor een periode van 59 maanden. De 60e en tevens laatste maandelijkse vergoeding (ballon en/of restwaarde) moet in één keer betaald worden. Deze lening is ook mogelijk voor auto’s jonger dan drie jaar.
  • Er bestaat ook leasing voor professionals en particulieren. Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar de websites van de belangrijkste leasingmaatschappijen.

Vraag 7: Kan ik mijn auto verkopen als er nog een lening op loopt?

Of een auto waarop nog een lening loopt verkocht kan worden, hangt af van het soort lening. Als de auto gefinancierd werd met een persoonlijke lening, dan bent u vrij om deze auto te verkopen en moet u de kredietverstrekker niet op de hoogte brengen.

Als de aankoop gebeurde via een autolening, dan wordt het ingewikkelder. Afhankelijk van welke bank kan er in het financieringscontract staan dat de verkoop van de auto niet kan plaatsvinden zonder dat de bank daarvan op de hoogte is. Zolang het geleende bedrag namelijk niet volledig terugbetaald is, blijft de bank in principe de wettige eigenaar van de auto. Het is dus erg belangrijk om de specifieke clausules van uw kredietovereenkomst grondig na te lezen.

Wilt u afscheid nemen van uw huidige auto en een nieuwe autolening aangaan voor uw nieuwe? Dan is het verstanding om met uw dealer te onderhandelen over het in ruil te nemen van uw huidige auto. De dealer is dan verplicht om het openstaande saldo van de lopende financiering terug te betalen. Eén advies: begin hier niet aan zonder duidelijk geïnformeerd te zijn zodat tegenslagen en teleurstellingen vermeden worden.

Vraag 8: Bij een auto hoort een verzekering, maar welke precies?

Heeft u een nieuwe auto gekocht en wilt u meer informatie over de bijhorende verzekering? Bent u al jaren klant bij uw verzekeringsmakelaar, maar wilt u toch verschillende offertes ontvangen? Dat laatste is van essentieel belang aangezien de tarieven sterk kunnen verschillen. Zo zijn er klassieke verzekeringen, verzekeringen op basis van het aantal afgelegde kilometers per jaar of volledige verzekeringspakketten. Als u contact opneemt met een verzekeringsmakelaar biedt hij u niet enkel een persoonlijke dienst aan, maar kan hij u ook een all-in formule bezorgen. Dit inclusief uw autoverzekering, maar ook uw inboedelverzekering (brand, burgerlijke aansprakelijkheid, familiale verzekering etc). Het loont dus om contact op te nemen met uw verzekeringsmakelaar. Bovendien zal hij de tussenpersoon zijn bij een eventueel ongeval en u helpen bij het opstellen van de nodige documenten voor de verzekeringsmaatschappij.

Wilt u meer informatie over verzekeringen of wilt u graag vergelijken? Kijk dan zeker op onze algemene website www.fsdgroup.be.

Vraag 9: Kunt u niet kiezen tussen full-omnium of mini-omnium en de aanvullende verzekeringen?

Keuzestress? Dat begrijpen we maar al te goed.

Als u een nieuwe auto gaat kopen, opteert u ongetwijfeld voor een omnium verzekering. U heeft van iemand uit uw omgeving misschien al wel verhalen gehoord over het totale verlies of diefstal van een auto slechts enkele maanden of weken na de aankoop. Dit is vaak een zwaar financieel verlies, want zonder een omnium verzekering blijft de terugbetaling van de autolening lopen en dit vaak jarenlang. U betaalt dus een lening af voor een auto die al lang op de schroothoop ligt.

Uiteraard is een omnium verzekeringscontract een niet te verwaarlozen maandelijkse kost, maar toch is het een verstandige keuze. Bovendien kan dit type contract elke keer opnieuw verlengd worden. Wij raden u aan om uw contract te behouden tot het einde van uw autolening. Na een periode van drie jaar is de omniumverzekering van minder belang. Toch blijft het een erg interessante formule bij belangrijke reparatiekosten.

Een vergelijking:

 

Type dekking

Verplicht RC

Mini-omnium

Full-omnium

Schade aan derde (als u in fout bent)

Ja

Nee

Nee

Brand

Nee

Ja

Ja

Diefstal

Nee

Ja

Ja

Gebroken ramen

Nee

Ja

Ja

Natuurkrachten

Nee

Ja

Ja

Contact met dieren

Nee

Ja

Ja

Schade

Nee

Nee

Ja

Vandalisme

Nee

Nee

Ja

 

Behalve de formules mini-omnium en full-omnium kunt u ook aanvullende verzekeringen afsluiten om de meeste risico’s van uw auto te dekken.

  • Bestuurdersverzekering. Deze verzekering dekt uw eigen persoonlijk schade als u verantwoordelijk bent voor het ongeval.
  • Rechtsbescherming: Deze verzekering zal u bijstaan in geval van geschillen voor de rechtbank en dekt ook alle juridische kosten, inclusief uw verdediging.
  • Bijstandsverzekering: Deze verzekering helpt u bij pech of als u medische hulp nodig heeft zoals repatriëring.

 

Een full-omnium is misschien iets minder relevant als u een tweedehandsauto koopt, tenzij het om een auto uit een premium categorie gaat die op het moment van aankoop nog een goede waarde heeft.

Wat u ook kiest, uw verzekeringsmakelaar begeleidt u met veel plezier bij het kiezen van de meest geschikte verzekeringsproducten voor uw situatie en uw budget. Wilt u meer informatie over verzekeringen of wilt u graag vergelijken? Kijk dan zeker op onze algemene website www.fsdgroup.be.

Vraag 10: Ik heb een ongeval gehad en mijn auto is beschadigd. Wat moet ik doen?

Breng uw verzekeringsmakelaar onmiddellijk op de hoogte van het ongeval. Als u het eens bent met de eigenaar van het voertuig (of de voertuigen) en over het verloop van het ongeval, dan wordt er gebruik gemaakt van een minnelijke schikking. Met behulp van dit document zal uw makelaar de nodige stappen ondernemen.

Als de politie ter plaatste moest komen – doordat er bijvoorbeeld gewonden waren, een vluchtmisdrijf was of er geen akkoord bereikt kon worden met de tegenpartij – dan maakt de politie een rapport op. Deze procedure duurt relatief lang.

Vergeet zeker niet de nummerplaten van de betrokken partijen te noteren of te fotograferen en overhandig deze informatie zo snel mogelijk aan uw makelaar. Hij zal contact opnemen met de tegenpartij om de procedure te versnellen. Sowieso moet de ongevalverklaring binnen de acht dagen binnengebracht worden bij uw makelaar.

Weet dat uw makelaar uw gesprekspartner is en dat hij klaarstaat om u te helpen en gerust te stellen.

Team Geldlenen.be

Let op, geld lenen kost ook geld.

Copyright © 2020 Geldlenen. Alle rechten voorbehouden. | Privacy
© fsdgroup bvba - Kredietmakelaar voor leningen op afbetaling, kredietopeningen en autoleningen.
© fsdgroup bvba is een onafhankelijke kredietmakelaar erkend door de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie onder nummer 212267 - BE 820.116.984
© fsdgroup bvba is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar, ingeschreven bij het FSMA - Autoriteit voor financiële diensten en markten - onder het nummer 0820 116 984